Online alat Terapija na glaukom.hr je iznimno koristan oftalmolozima u optimalnom i učinkovitom zbrinjavanju pacijenata s glaukomom

Na ovogodišnjem 22. Kongresu Hrvatskog oftalmološkog i optometrijskog društva dr. Kristina Lončarić prezentirala je rezultate randomiziranog istraživanja optimalnog i učinkovitog propisivanja antiglaukomske medikamentozne terapije (kapi) uz online alat Terapija na Glaukom.hr u odnosu na trenutnu kliničku praksu.

dr. Kristina Lončarić na kongresu

U istraživanju je sudjelovalo 58 oftalmologa diljem Hrvatske, od toga 43 specijalista i 15 specijalizanata koji su bili randomizirani (raspoređeni slučajnim odabirom) u jednu od dvije skupine pri čemu je raspodjela kliničkog iskustva zbrinjavanja pacijenata s glaukomom bila podjednaka. 

Oftalmolozi u obje skupine rješavali su online obrazac koji se sastojao od 10 opisa slučajeva pacijenata pri čemu su se smjeli koristiti svime (knjige, internet itd.) što bi inače koristili u svojoj ambulanti pri odabiru terapije, no s razlikom da je skupina 1 uz to morala koristiti online alat Terapija na Glaukom.hr, a skupina 2 nije smjela koristiti taj alat. 

Analizirana je točnost odabira lijeka u skladu sa smjernicama Europskog glaukomskog društva, te vremenska efikasnost, tj. vrijeme potrebno za rješavanje svih slučaja.

Što se tiče točnosti, skupina 1 (koristili alat) imala je medijan točnosti odabira lijeka 90%, dok je skupina 2 imala medijan točnosti odabira lijeka samo 50%. U podskupini oftalmologa specijalista rezultati su bili isti, a slični i u podskupini oftalmologa specijalizanata. Rezultati su ne samo magnitudom, već i statistički značajni.

Što se tiče vremenske efikasnosti, skupina 1 bila je brža za oko 2 minute, tj. 12.21% u odnosu na skupinu koja nije koristila alat, što je osobito bilo izraženo u podskupini specijalizanata koji su bili brži za oko 9 minuta kad su koristili online alat Terapija.

Iz rezultata se može zaključiti da online alat Terapija na Glaukom.hr pomaže u optimalnom i učinkovitom zbrinjavanju pacijenata s glaukomom

Također, oftalmolozi koji su koristili alat, su se povratno javljali iznoseći pozitivna iskustva, zadovoljstvo te pohvale i podrške web stranici Glaukom.hr.

Kreatori Glaukom.hr su time dobili znanstvenu potvrdu da njihova ideja, inicijativa i trud izrade ovog projekta ima veliki značaj u borbi protiv tihog kradljivca vida.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)