Glaukom i suho oko

Osjećate li da su Vaše oči nadražene, crvene, suhe, peckaju, svrbe, kao da imate pijeska, nekad pojačano suze

Svaki od tih simptoma može upućivati na problem suhog oka!

Problem suhog oka je danas sve češći zbog načina života i produljenja životne dobi, a osobito je izazov kod pacijenta s glaukomom. Procjenjuje se da 40-60% pacijenata s glaukomom ima problem suhoće očiju. 

Konzervans BAK, koji se nalazi u otprilike 70% kapi protiv glaukoma zbog iznimnog antimikrobnog učinka, ima negativan učinak na zdravlje stanica struktura površine oka čime uzrokuje poremećaj u njihovom broju i funkciji te time i smetnje suhog oka. 

Kako bi se smanjili ti negativni učinci postoji nekoliko strategija koje se zasnivaju na smanjenju ili eliminaciji BAK-a i/ili zaštite očne površine umjetnim suzama i usvajanjem ponašanja kojima smanjujemo okolišne uvjete koje pogoršavaju suho oko.

Strategije smanjenja ili eliminacije BAK-a:

 • kapi za glaukom bez konzervansa BAK-a. 
 • ukoliko imate propisane 2 bočice kapi protiv glaukoma koje sadrže BAK, preporučljivo bi bilo zamijeniti ih s jednom bočicom koja sadrži 2 aktivne tvari (tzv. fiksna kombinacija), čime se smanjuje količina BAK na očnoj površini za pola, a i praktičnije je za pacijenta. Danas postoje i fiksne kombinacije bez konzervansa. 
 • u nekim slučajevima može se razmotriti lasersko ili kirurško liječenje kako bi se pokušala eliminirati potreba za kapima protiv glaukoma.
Umjetne suze bez konzervansa Unitears

Strategije zaštite očne površine:

 • ukapavanje umjetnih suza (pri tome je bitno naglasiti da umjetne suze ne kapate barem 5 minuta nakon kapi protiv glaukoma, kako ne biste isprali kapi protiv glaukoma.)
  Kapi Unitears umjetne su suze koje ne sadrže konzervanse te su primjerene i 100% sigurne za svakodnevno korištenje, što je od iznimne važnosti kod pacijenata koji inače kapaju antiglaukomske kapi koje već sadrže konzervans. Kapi Unitears sadrže hipromelozu i dekspantenol. Hipromeloza stvara zaštitni film na površini oka, čime pomaže u zadržavaju aktivnih sastojaka u oku, odnosno sprečava da se aktivni sastojci uklone treptanjem. Površinu oka održava vlažnom, što smanjuje mogućnost iritacija. Dekspantenol je derivat pantotenske kiseline, provitamin B5. Ima sposobnost vezanja velike količine vode, pa tako vlaži površinu oka, ali pridonosi i bržoj regeneraciji stanica na površini rožnice što je osobito korisno nakon operativnih zahvata na oku. Smiju se kapati i tijekom nošenja kontaktnih leća povećavajući udobnost nošenja kontaktnih leća. Osim kod pacijenta koje imaju glaukom, odličan su izbor i za osobe koje imaju i hiposekrecijski oblik suhog oka (smanjena proizvodnja suza), suhoću očiju u menopauzi, zamor očiju zbog rada za računalom, gledanja TV-a, čitanja i dugotrajne vožnje te simptome suhog oka kod nosioca kontaktnih leća i nakon operativnih zahvata na oku. S obzirom na navedeno, kapi Unitears imaju izvrstan omjer kvalitete i cijene, što je bitan faktor većini pacijenata kod lijekova koji se primjenjuju dugotrajno.
  Preporuča se ukapavanje po 1 kapi u svako oko, dva do tri puta na dan, a po potrebi i češće, s razmakom od barem 5 minuta od drugih vrsta kapi.
 • korištenje gela za ovlaživanje očiju. S obzirom da su gelovi gušći, dulje ostaju na površini oka i mogu uzrokovati prolazno zamagljenje vida, stoga se najpraktičnije da se primjenjuju prije odlaska na spavanje
 • u nekih pacijenata sa izraženim oblicima suhog oka primjenjuju se i kapi iz skupine blagih kortikosteroida, imunosupresiva (primjerice ciklosporin), te autologni serum.
 • u slučaju postojanja kronične upale ruba vjeđa (tzv. blefaritis) primjenjuju se postupci lokalne higijene i masaže vjeđa suhim toplim oblozima.
 • u prostoru kojem boravite potrebno je održavati optimalnu vlažnost zraka, u čemu mogu pomoći ovlaživači zraka.
 • izbjegavate izlaganje očiju vjetru, prašini i dimu tj.bilo kakvim onečišćenjima koje mogu dodatno nadražiti oči.
 • prilikom gledanja u ekrane savjetuje se primjenjivati pravilo “20-daljina-20”, što znači svakih 20 minuta usmjeriti pogled u daljinu na barem 20 sekundi. Također, savjetujemo osvijestiti važnost treptanja, primjerice postavljanjem podsjetnika “trepni” uz ekran.

Zaključno, važno je naglasiti da suho oko nije u potpunosti izlječivo, no kontinuiranom primjenom ovih strategija, od kojih je najučinkovitija kontinuirano kapanje umjetnih suza kao što su primjerice Unitears, možete u značajnoj mjeri smanjiti svoje tegobe i poboljšati zdravlje površine oka.