Prehrana, kava, čaj i glaukom

Često oboljeli od glaukoma žele učiniti sve što je moguće kako bi očuvali svoj vid pa ih tako zanima i ima li prehrana veze s glaukomom.

Sve što unosimo u naš organizam ima utjecaj na naše zdravlje, no s obzirom na raznolikost prehrambenih namirnica i na samu složenu narav glaukomske bolesti za koju ne postoji jedan uzrok, već je u podlozi složen multifaktorijalni proces, nije moguće dobiti egzaktan odgovor na to pitanje.

Naime, kako bi se moglo točno odgovoriti na to pitanje potrebna su istraživanja u kojima bi se dokazala jasna povezanost ili učinak određene tvari/namirnice s ishodom (npr. smanjenje rizika za glaukom, niži očni tlak, nalaz vidnog polja itd.), a u praksi je to teško provesti s obzirom na brojne čimbenike koje mogu utjecati na rezultate tih istraživanja.

Image by Freepik

Zaključci najznačajnijih istraživanja povezanosti prehrane i glaukoma

Istraživanja vezana uz primarni glaukom otvorenog kuta

Pojavnost glaukoma bila je veća kod ispitanika s prehranom koja je sadržavala manje namirnica bogatih antioksidansima (poput beta karotena, retinola, vitamina B skupine (osobito B1 i B12)), te više magnezija i namirnica bogatih vitaminom E.(1)

Učestalost glaukoma otvorenog kuta, katarakte i senilne makularne degeneracije bila je rjeđa kod sudionika koji su imali veći unos voća i povrća bogatih antioksidansima, vitaminom C i beta karotenom.(2)

Koenzim Q10 je antioksidans koji ima važnu ulogu u metabolizmu stanice, te se u istraživanju gdje je primijenjen zajedno s vitaminom E poboljšao nalaz PERG-a (koji ukazuje na bolju funkciju stanica koje tvore vidni živac).(3)

Dušikov oksid (NO) je važan za regulaciju krvotoka, te je zamijećeno da osobe koje su prehranom unosile više lisnatog povrća, koji je izvor NO, imaju rjeđe povišen očni tlak.(4)

Smanjen unos vitamina A i biljnih ulja može biti povezan s većim rizikom za glaukom.(5)

Povećan unos željeza, kao jednog od oksidansa u organizmu, u nekim studijama se pokazao povezan s povišenim rizikom za glaukom.(5,6)

Također, postoje ispitivanja koje su pokazala povišenu pojavnost glaukoma u osoba koji imaju povećan unos dodataka prehrani koji sadrže kalcij i željezo.(6)

Istraživanja vezana uz normotenzivni glaukom

Smanjen unos niacina (vitamin B3) uočen je u osoba s noromotenzivnim glaukomom.(7)

Uočen je značajno niži nivo retinola (oblik vitamina A) u krvi kod osoba s normotenzivnim glaukomom u odnosu na zdrave, te na osobe s glaukomom povišenog tlaka. (8)

Brojna istraživanja ukazuju da ekstrakt Ginko bilobe pospješuje krvotok, te ima antioksidativna svojstva, te da može koristiti osobama koje imaju normotenzivni glaukom.(9)

Omega-3 masne kiseline su u nekim manjim istraživanjima pokazala povoljan utjecaj na sniženje očnog tlaka.(10)

U studiji Aydin i koautora 15 pacijenata koje je uzimalo 300 mg magnezija mjesec dana imalo je poboljšanje parametara testa vidnog polja u odnosu na kontrolnu skupinu.(11)

Kava i čaj

Unos kofeina, putem konzumiranja kave i/ili čaja, je svakodnevnica mnogih odraslih ljudi diljem svijeta.

Većina studija koja su istraživala trenutni utjecaj kofeina na očni tlak pokazala je skromno povećanje očnog tlaka za 0 do 4 mmHg kroz period od 1 do 4 sata nakon unosa.

Blue Mountains Eye Study istraživanje zaključilo je da svakodnevni unos kofeina nije imao učinak na očni tlak zdravih osoba, no one osobe koje imaju glaukom otvorenog kuta i unose više od 200 mg dnevno imaju 2.3 mmHg viši očni tlak u odnosu na oboljele od glaukoma koji unose manje od 200 mg dnevno.(12)

Razne studije o povezanosti ispijanja kave i rizika za glaukom imaju oprečne zaključke, što ukazuje na moguću ovisnost o genetskoj predispoziciji. 2021.g objavljena je studija koja je nije našla općenitu povezanost između glaukoma i redovnog unosa kofeina kavom ili čajem, no u podskupini pacijenata s najizraženijom genetskom predispozicijom za povišen očni tlak, veći unos kofeina bio je povezan s višim očnim tlakom i višom pojavnosti glaukoma.(13)

A zaključak, što za ručak?

Pregledom objavljenih istraživanja na temu prehrane i glaukoma može se zaključiti da ne postoje čvrsti dokazi koji bi preporučili određenu vrstu prehrane kod pacijenata s glaukomom. Ipak, brojna istraživanja upućuju da protiv glaukomskog oštećenja postoji povoljan učinak voća i povrća (koji su sami po sebi izvor vitamina i antioksidansa), kao i vitamina (osobito B skupine te vitamina C i A), antioksidansa (primjerice koenzim Q10), ekstrakta Ginko bilobe, te vjerojatno i omega-3 masnih kiselina. Za neke tvari postoje oprečni zaključci, kao što je to za magnezij, što proizlazi iz raznih dizajna istraživanja i multifaktorijalne naravi glaukomske bolesti. Također, postoje saznanja da neki sastojci mogu naštetiti, npr. povećan unos željeza i kalcija.


Reference:

1.       Ramdas W.D., Wolfs R.C., Kiefte-de Jong J.C., Hofman A., de Jong P.T., Vingerling J.R., Jansonius N.M. Nutrient intake and risk of open-angle glaucoma: The Rotterdam Study. Eur. J. Epidemiol. 2012;27:385–393. doi: 10.1007/s10654-012-9672-z

2.       Braakhuis A., Raman R., Vaghefi E. The association between dietary intake of antioxidants and ocular disease. Diseases. 2017;5:3. doi: 10.3390/diseases5010003.

3.       Nakajima Y., Inokuchi Y., Nishi M., Shimazawa M., Otsubo K., Hara H. Coenzyme Q10 protects retinal cells against oxidative stress in vitro and in vivo. Brain Res. 2008;1226:226–233. doi: 10.1016/j.brainres.2008.06.026.

4.       Kang J.H., Willett W.C., Rosner B.A., Buys E., Wiggs J.L., Pasquale L.R. Association of dietary nitrate intake with primary open-angle glaucoma: A prospective analysis from the Nurses’ Health Study and Health Professionals Follow-up Study. JAMA Ophthalmol. 2016;134:294–303. doi: 10.1001/jamaophthalmol.2015.5601.

5.       Yoserizal M., Hirooka K., Yoneda M., Ohno H., Kobuke K., Kawano R., Kiuchi Y. Associations of nutrient intakes with glaucoma among Japanese Americans. Medicine. 2019;98:e18314. doi: 10.1097/MD.0000000000018314

6.       Wang S.Y., Singh K., Lin S.C. The association between glaucoma prevalence and supplementation with the oxidants calcium and iron. Investig. Ophthalmol. Vis. Sci. 2012;53:725–731. doi: 10.1167/iovs.11-9038.

7.       Jung K.I., Kim Y.C., Park C.K. Dietary niacin and open-angle glaucoma: The Korean National Health and Nutrition Examination Survey. Nutrients. 2018;10:387. doi: 10.3390/nu10040387.

8.       Pang R., Feng S., Cao K., Sun Y., Guo Y., Ma D., Pang C.P., Liu X., Qian J., Xie Y., et al. Association of Serum Retinol Concentration with Normal-Tension Glaucoma. Eye. 2021 doi: 10.1038/s41433-021-01740-6.

9.       Młynarczyk M., Falkowska M., Micun Z., Obuchowska I., Kochanowicz J., Socha K., Konopińska J. Diet, Oxidative Stress, and Blood Serum Nutrients in Various Types of Glaucoma: A Systematic Review. Nutrients. 2022;14:1421. doi: 10.3390/nu14071421

10.   Acar N., Creuzot-Garcher C.P., Bron A.M., Bretillon L. Handbook of Nutrition, Diet, and the Eye. Academic Press; Cambridge, MA, USA: 2014. Dietary polyunsaturated fatty acids, intraocular pressure, and glaucoma. Chapter 12.

11.   Aydin B., Onol M., Hondur A., Kaya M.G., Ozdemir H., Cengel A., Hasanreisoglu B. The effect of oral magnesium therapy on visual field and ocular blood flow in normotensive glaucoma. Eur. J. Ophthalmol. 2010;20:131–135. doi: 10.1177/112067211002000118.

12.   Chandrasekaran S, Rochtchina E, Mitchell P. Effects of caffeine on intraocular pressure: the Blue Mountains Eye Study. J Glaucoma. 2005;14(6):504–50713.   Kim J, Aschard H, Kang JH, Lentjes MAH, Do R, Wiggs JL, et al. Intraocular pressure, glaucoma, and dietary caffeine consumption: a gene-diet interaction study from the UK Biobank. Ophthalmology. 2021;128(6):866–876. doi: 10.1016/j.ophtha. 2020.12.009.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)