Jeste li vidjeli ovaj čudesni potez Livakovića? Japanci nisu!

Kako osobe s glaukomom vide utakmice svjetskog prvenstva?

Vid je dragocjeno osjetilo jer 90% informacija o našoj okolini spoznajemo kroz vid. A što je trenutno najvažnije vidjeti, nego utakmice svjetskog nogometnog prvenstva (FIFA World Cup Qatar 2022)?

Pogledajte koliko detalja biste propustili kad biste imali uznapredovali glaukom!

Foto: Goran Stanzl (Pixsell)

Čuvajte svoj vid kao što je Livaković čuvao gol Hrvatske protiv Japana!

Mislite si “Strašno, ali ja to sigurno nemam. Vidim sve tko vara i prije VAR-a”. No, nemojte biti toliko sigurni! Pogledajte kako je glaukom godinama podmuklo i nepovratno krao vid kod ovog navijača:

Foto: Goran Stanzl (Pixsell)

Glaukom je naziv za skupinu bolesti kojima je zajedničko nepovratno i progresivno oštećenje vidnog živca što rezultira nepovratnim i postupno sve izraženijim oštećenjem vidnog polja. Zovu ga i “tihi kradljivac vida” jer je najčešće podmukao tj. bez ikakvih simptoma s obzirom da u početku centar vida nije zahvaćen i jer se gledanjem s 2 oka vidna polja nadopunjuju. No, upravo u tome leži opasnost od neprepoznavanja bolesti na vrijeme, dok je još moguće liječenjem očuvati preostali vid. 

Procjenjuje se da trenutno oko 80 milijuna osoba boluje od glaukoma.

Rizik raste s dobi, tako da se otprilike 1 od 10 000 djece rodi s glaukomom, a nakon 40. godine značajno raste broj oboljelih tako da 1 od 200 osoba starijih od 40, te 1 od 8 osoba starijih od 80 godina boluje od glaukoma. Među oboljelima u razvijenim zemljama 1 od 2 osobe, a u zemljama u razvoju čak 9 od 10 osoba ne zna da im glaukom tiho krade vid! Jeste li među pokradenima?

Glaukom.hr je web stranica kojoj je cilj uloviti i zaustaviti tihog kradljivca vida na vrijeme podizanjem svijesti u svrhu ranog otkrivanja bolesti, informiranjem oboljelih i olakšavanjem liječnicima u optimalnom i učinkovitom zbrinjavanju pacijenta.

Obavite oftalmološki pregled na vrijeme kako biste i dalje mogli uživati u prizorima najvažnije sporedne stvari na svijetu, a i u svim drugim Vama važnim prizorima!

Podijelite ovu objavu s Vašom ekipom, jer kao i u nogometu, tako u borbi protiv tihog kradljivca vida, zajedno smo jači i bolje se vidimo na glaukom.hr!

Sretno Vatreni u narednim utakmicama! Glaukom.hr navija za vas!

Foto: Igor Kralj (Pixsell)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)