Slavne osobe koje imaju glaukom – njihove priče

Glaukom, tihi kradljivac vida, češći je u osoba s određenim rizicima, no može zahvatiti svakoga, najčešće bez ikakvih simptoma dok nije značajno i nepovratno oštećeno vidno polje.
Ono što je ukradeno, više nije moguće vratiti!
Procjenjuje se da trenutno oko 80 milijuna osoba boluje od glaukoma, s očekivanim porastom na 111 milijuna do 2040. godine.
Rizik raste s dobi, tako da se otprilike 1 od 10000 djece rodi s glaukomom, a nakon 40. godine značajno raste broj oboljelih tako da 1 od 200 osoba starijih od 40, te 1 od 8 osoba starijih od 80 godina boluje od glaukoma. Među oboljelima u razvijenom svijetu 1 od 2 osobe, a u zemljama u razvoju čak 9 od 10 osoba ne zna da im glaukom tiho krade vid!
Slavne osobe koje imaju glaukom mogu nam služiti kao inspiracija i poticaj za što ranije otkrivanje, razumijevanje i kontroliranje ove podmukle bolesti.


Andrea Bocelli

izvor: https://www.theguardian.com/film/2016/dec/04/andrea-bocelli-battle-blindness-film

Svjetski poznati operni pjevač Andrea Bocelli je rođen s kongenitalnim (urođenim) tipom glaukoma jednog oka, te je nažalost od 12 godine života, kada je zadobio udarac u glavu tijekom nogometne utakmice, potpuno oslijepio.
No, na sreću, glaukom ga nije spriječio da ostvari impresivnu glazbenu karijeru. Njegova životna priča inspirirala je Michaela Radforda na film The Music of Silence u kojem se istražuje odnos između osjetila vida i sluha, kao i drugih osjetila koja se izoštruju u slijepih i slabovidnih osoba. Andrea Bocelli je izjavio da se cijeli život odnosio prema životu i društvu kao da vidi, radeći stvari za koje mnogi ne bi mogli zamisliti da bi mogao ostvariti.

Danas postoje suvremenije mogućnosti zbrinjavanja djece s kongenitalnim glaukomom, te se ranim prepoznavanjem i liječenjem može spriječiti teško narušenje vida i sljepoća. Znakovi koji ukazuju na mogući kongenitalni glaukom u djece su zamućena rožnica, crvenilo i suzenje očiju, preosjetljivost na svjetlo, te velike oči u odnosu na vršnjake.


Bono

izvor: https://www.newstalk.com/news/bono-reveals-hes-suffered-from-glaucoma-for-20-years-685799

Frontmen U2 benda prepoznatljiv je po nošenju sunčanih naočala u boji, koje nosi čak i u zatvorenim prostorima. No, to nije samo puki modni izričaj, već mu takve naočale pomažu olakšati preosjetljivost na svjetla, osobito jaka svjetla pozornice, koju ima zbog glaukoma. Dijagnozu glaukoma ima od ranih 1990-ih, a obznanio ju je 2014. tijekom gostovanja u “The Graham Norton Show”.


John Glenn

izvor: https://share.america.gov/john-glenn-1st-american-in-orbit-has-died-at-95/

John Glenn, bivši američki astronaut i senator američke države Ohio, bio je veliki zagovaratelj ranog otkrivanja glaukoma u javnim kampanjama podizanja svijesti o ovoj bolesti, tvrdeći da mu je upravo rano otkrivanje i liječenje spasilo vid od propadanja i omogućilo vidjeti Zemlju iz svemira.
“Nikada neću zaboraviti prekrasan prizor Zemlje iz Space Shuttlea Discovery” – rekao je. “Da moj glaukom nije bio otkriven na vrijeme, nikada ne bih mogao vidjeti takav prizor”.


Whoopi Goldberg

izvor: Cindy Ord, Getty Images for Tribeca Film Festival

Poznata glumica i komičarka Whoopi Goldberg ima glaukom zatvorenog kuta. Njeni simptomi bili su izražene glavobolje, bol oko oka i mučnine, kojima se često prezentira ovaj tip glaukoma. Zagovarateljica je korištenja medicinske marihuane, koju i sama koristi kako bi kontrolirala glaukom.


Christie Brinkley

izvor: https://www.prevention.com/health/health-conditions/a38538923/christie-brinkley-acute-angle-closure-glaucoma-diagnosis/

Glumica i manekenka Christie Brinkley otkrila je javnosti kako joj je na rutinskom oftalmološkom pregledu dijagnosticiran glaukom zatvorenog kuta, te je zahvaljujući tome očuvala vid. Naime, liječnica joj je ubrzo učinila laserski tretman kojim je napravila malu rupicu u šarenici, čime je prevenirala mogućnost naglog i izraženog povišenja očnog tlaka (tzv. glaukomska ataka), koji u tim slučajevima može vrlo brzo i nepovratno oštetiti vid.